albertbalada

Violència horitzontal i violència vertical, una guerra en tota regla

In política on Novembre 14, 2015 at 9:33 pm

Quan escric aquestes línies s’acaba de produïr un seguit d’accions de guerra de l’Exèrcit jihadista anomenat ISIS en territori francès, concretament a Paris, ha estat el divendres 13 de novembre de 2015. Els mèdia en diuen accions terroristes, encara no han entès res. Els morts superen el centenar.

Però això només és un relat, el relat del fet,  és el d’un fet tràgic, dramàtic, lamentable, trist, però, és el fet mateix la rel de tot plegat? Des de la meva perspectiva no ho és pas, és una acció bèl·lica coordinada, perfectament definida i articulada, és, com deia, un acte de guerra.

Existeix, vulguem-ho o no i no és des d’ahir, des de fa anys, recordem a tall d’exemple els atemptats de Madrid de 2004, o més recentment aquest mateix gener de 2015 el de Charlie Hebdo, també a Paris,. I és que es tracta d’un gran espai imaginari de definició universal que es basa en una interpretació islàmica esbiaixada, una interpretació radical de l’Alcorà que es fonamenta en el rebuig a qualsevol “constructu” occidental, aquesta fonamentació s’anomena  “Umma”, la característica essencial és que els seus militants entenen la violència com una activitat alliberadora i un compromís cultural alhora que en determina la vida, liderats per uns irredentistes compromesos en la recuperació dels territoris que algun jorn van ser l’Islam.

Saben emprar les Xarxes socials i dominen Internet, substancialment perquè  encaixa en la natura que els defineix que és la de la desterritorialització, saben també que els mèdia convencionals reproduiran fins a la sacietat les seves accions, de manera que aconseguiran un efecte multiplicador de la por i el terror, implementat des del propi sistema occidental que pretén de protegir-se’n, és una guerra també en l’àmbit de la comunicació.

Però l’autèntic poder que detenten no és la capacitat de destrucció que és, de fet, prou evident, sinó el potencial de construcció que tenen d’un nou discurs interpretador de la seva radicalitat frontista i de la lectura peculiar de l’Alcorà, a través d’un evident intent de convalidació de la seva proposta religiosa que qualla especialment entre els elements joves, podríem, fins i tot, establir una quota d’edat que es perfilaria, probablement entre els 25 i els 35 anys, nodrint-se per una banda de persones naturalitzades en els països occidentals que n’estableixen cèdules implantades dorments o semi-dorments i persones originàries de les zones en conflicte alimentades en molts dels casos per una opacitat d’origen en la creació d’aquest exèrcit islamista, sorgit de diferents faccions entrenades, formades, subministrades en quant a armament contra el règim sirià o contra el règim iraquià, formació i subministrament que semblen podrien ser occidentals, que són les veritables cèdules d’acció militar.

El model de violència el plantegen a partir de dos ítems.

Un primer ítem que seria el de la violència horitzontal instrumentalitzada a través de la  insurgència o accions de terror,  destinades substancialment a la transformació de la societat, sobre el terreny, sempre el terror té aquesta pretensió, el canvi respecte de l’ statu quo anterior.

Un segon ítem que seria la violència vertical, el que es defineix particularment contra occident, contra tot allò que simbolitza la suposada degradació d’occident des de la seva perspectiva i també contra els líders polítics i socials locals/regionals destinada també a aquella transformació social pretesa a la que ens referíem en l’ítem anterior.

El que els mèdia i la classe política han estat entenent com “senzillament” terrorisme, s’ha d’entendre com un instrument d’acció col·lectiva, un instrument polític. De fet estem parlant de geopolítica i geoestratègia, parlem de una guerra i un espai molt concret i com tota guerra amb una finalitat clara i amb accions clares, com en tota guerra, la de  causar el màxim dany possible, tant material com personal a l’enemic, occident en un dels casos, amb una pretensió afegida, la de la adaptació de les poblacions autòctones per assimilació assumint, a més la estructura militar de que es doten a l’espai habitual que hauria de ser coberta per un Estat, suplint per tant l’Estat, són dons l’Estat, per això la denominació que empren, que no és casual, segurament arribaria un moment en el que podrien entrar en la lògica Estat-Nació, però hores d’ara encara és massa aviat per a afirmar-ho.

Mentre occident resti impassible davant de les activitats de l’exèrcit jihadista; mentre el subministrament d’armes continuï intocable i l’alimentació econòmica també hi restin; mentre no s’afronti de manera analítica i congruent, tot, inclosa la migració massiva, també les relacions entre grups jihadistes, la seva retroalimentació entre ells  que es dóna a Síria, Irak, Jordània, Israel, el Líban, Líbia, Tunis, Afganistan, Egipte o Iemen ;  mentre no es clarifiqui el paper actiu de determinades potències de tall islàmic; mentre no es reconegui el concepte amb el que definir “el que passa” com de guerra i actuar en clau bèl·lica; mentre tot això no succeeixi, plorarem els morts, ens lamentarem,  la Polítical class farà grans proclames i la Media class farà grans reportatges i n’amplificarà les accions, i la situació quedarà com està amb el risc que occident acabi perdent aquesta guerra que és, perquè no dir-ho, de xoc de civilitzacions amplificant-se la manera com va ser definit aquest xoc per Sammuel Hantington.

La font de la primera fotografia és:http://therightscoop.com/what-the-middle-east-should-look-like-according-to-isis/

La font de la segona fotografia és: http://www.jewsnews.co.il/2015/02/23/the-terrifying-rise-of-isis-map-that-shows-how-terror-groups-tentacles-now-reach-from-algeria-to-afghanistan/

(1)                                                                        (2)

map ISISMap ISIS tentacles

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: